Petek temizleme işlemleri, profesyonel firmaların kontrolünde gerçekleşen bir bakım çalışmasından ibarettir. Su tesisatı firmaları petek temizliği işlerinizde çok önemli bir rol oynamakta ve sektörün birçok ihtiyacına cevap verebilecek seviyededir. Bu sebeple petek temizliği ya da kombi tesisatı temizliği yaptıracağınızda bu işi yapmaya çalışan kombi bakım firmalarından daha çok tesisat firmalarını tercih etmeniz gerekecektir. Kombi bağlantılarından sonra ısıtma sistemini ilgilendiren tesisat, boru ve bağlantı elemanlarında uzmanlık gerektiren bölüm tesisat ustalarını ilgilendirmektedir. Isınmada yaşadığınız sorunlar petek temizleme işlemleriyle çözülmediğinde sorunun ana kaynağına inilmesi gerekir. Bu konuda bilgi birikimi olmayan firmaların, bu tarz işlere soyunmaları sektörün büyümesinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
Petek ve Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu soruya cevap vermeden önce petek temizliğinin bir bakım çalışması olduğunu belirtmeliyiz. Petek ve tesisat temizliği yapılırken, asit içeriği olmayan kimyasal ve makine kullanmak şarttır. Petek temizliği için makineyi kombi tesisatına bağlarken evdeki en doğru noktanın seçilmesi gerekir. Bağlantının doğru yapılması evin kirlenmesini önleyip, dışarıya atılacak tortu ve kireç parçalarının uzun yol almasını engelleyecektir. Genelde bağlantı için tercih edilen bölgeler kombinin altı ya da banyodaki havlupan vanalarıdır. Kullanılan makinenin hava ve suyla çalışması en önemli konulardan biridir. Kalorifer borularının hacim olarak küçük olduğu ısıtma tesisatlarında, sıkıştırılmış hava ve su, radyatörün içerisine girdiği anda geniş bir alanla karşılaşır. Peteğin dibine oturmuş tortuları bir anda havalandırarak sistemden dışarı atmayı sağlayan makineler 2 ila 3 bar arası çalışmaktadır. Çıkış borusundan temiz su gelene kadar petek temizleme işi sonlandırılamaz. Radyatör temizliği yapıldıktan sonra, kalorifer tesisatının büyüklüğüne göre bazik özelliğe sahip koruma ve temizleme kimyasalı atılarak sökülen parçalar yerine takılır. Kombinin su seviyesi ayarlanıp peteklerin havası alındıktan sonra sistemi çalıştırabilirsiniz.
Petek Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Firmaların reklam politikaları içerisinde petek bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini söyleseler de bu bilgi tam olarak doğru değil. Düzenli olarak 2 yılda bir yapılacak petek bakımı kombi tesisatınız için yeterlidir. Evinizde bulunan kalorifer petekleri eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikâyetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve radyatörlerde tıkanma var demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin %85`i kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken petek ve tesisat temizliği yaptırmadıklarından kaynaklanır. İşte o belirtiler;
- Peteklerin yarıdan aşağısı ısınmıyor ise
- Petekler hiç ısıtmadığında ya da kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde
- Peteklerin altı ısıtmıyorsa
- En son petek hiç yanmıyorsa
- Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa
- Kalorifer peteklerinin 2 yıl veya daha uzun süredir hiç temizliği yapılmamış ise
- Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa
Kalorifer Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalorifer tesisatı mümkün olduğunca kısa mesafede döşenmeli ve çok az sayıda dirsek kullanılmalıdır, çünkü bir adet dirsek tesisatta iki metre boru ile aynı değerdedir. Dirsekler kombinin borulara verdiği suyun basıncını düşürür o sebeple ne kadar az dirsek kullanılırsa o kadar sağlıklı bir tesisat yapılmış olur. Bizim ustalarımızın petek montajı esnasında özen gösterdiği konuların başında bu gelmektedir.
Tesisat konusundan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda petekler ve kombi dir. Dış muhafaza, kombiyi dış etkenlerden koruduğundan dolayı kombinin ömrünü etkiler. Kombi dışarıda ise mutlak surette koruyacak bir kabin yapılmalı senelik bakımları ihmal edilmemelidir.
Petek ve boruların çaplarının kombinin verdiği basınca uygun olarak seçilmesi gerekir. Peteklerin montajında öne çıkan husus bağlantı şekilleridir ülkemizde genelde üstten giriş alttan çıkış bağlantısı kullanılır. Artık geç ısınan döküm peteklerin yerini çabuk ısınan radyatör petekler almıştır. Bunları da odanın büyüklüğüne uygun çapta seçmek, sağlıklı bir ısınma için mutlaka gereklidir.
Kalorifer Montajında Dİkkat Edilmesi Gerekenler
Konyaaltı
- Antalya Konyaaltı Su Tesisat Tamiri
- Antalya Tuvalet Tıkanıklığı Açma
- Akkuyu Mahallesi
- Altınkum Mahallesi
- Arapsuyu Mahallesi
- Aydınlık Mahallesi
- Bahtılı Mahallesi
- Çakırlar Mahallesi
- Demircilik Mahallesi
- Kuruçay Mahallesi
- Gökdere Mahallesi
- Gürsu Mahallesi
- Hurma Mahallesi
- Kuşkavağı Mahallesi
- Liman Mahallesi
- Mollayusuf Mahallesi
- Öğretmenevleri Mahallesi
- Pınarbaşı Mahallesi
- Sarısu Mahallesi
- Siteler Mahallesi
- Suiçecek Mahallesi
- Uluç Mahallesi
- Toros Mahallesi
- Uncalı Mahallesi
- Yeni Mahallesi
- Zümrüt Mahallesi
Kepez
- Antalya Tuvalet Tıkanıklığı Açma
- Zafer Mahallesi
- Yükseliş Mahallesi
- Yeşilyurt Mahallesi
- Yeşiltepe Mahallesi
- Yeniemek Mahallesi
- Yenidoğan Mahallesi
- Yeni Mahallesi
- Yavuzselim Mahallesi
- Ulus Mahallesi
- Teomanpaşa Mahallesi
- Ünsal Mahallesi
- Şelale Mahallesi
- Şafak Mahallesi
- Sütçüler Mahallesi
- Santral Mahallesi
- Özgürlük Mahallesi
- Menderes Mahallesi
- Mehmetakifersoy Mahallesi
- Kültür Mahallesi
- Kuzeyyaka Mahallesi
- Kütükçü Mahallesi
- Kazımkarabekir Mahallesi
- Kepez Mahallesi
- Hüsnükarakaş Mahallesi
- Kanal Mahallesi
- Karşıyaka Mahallesi
- Gündoğdu Mahallesi
- Habipler Mahallesi
- Güneş Mahallesi
- Gazi Mahallesi
- Göçerler Mahallesi
- Göksu Mahallesi
- Gülveren Mahallesi
- Fevziçakmak Mahallesi
- Fatih Mahallesi
- Fabrikalar Mahallesi
- Emek Mahallesi
- Erenköy Mahallesi
- Esentepe Mahallesi
- Düdenbaşı Mahallesi
- Demirel Mahallesi
- Çankaya Mahallesi
- Duraliler Mahallesi
- Baraj Mahallesi
- Barış Mahallesi
- Beşkonaklılar Mahallesi
- Çamlıbel Mahallesi
- Avnitolunay Mahallesi
- Atatürk Mahallesi
- Ayanoğlu Mahallesi
- Altınovasinan Mahallesi
- Altınovaorta Mahallesi
- Altınovadüden Mahallesi
- Altıayak Mahallesi
- Ahatlı Mahallesi
- Zeytinlik Mahallesi